Ugrás a tartalomhoz

Az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének statisztikai oldala

dr. Kincses Áron

Üdvözöljük az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének statisztikai oldalán!

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége 2024. július 1-jétől veszi kezdetét.

Nagy megtiszteltetés a magyar elnökségi csapat számára, hogy ismét vezetheti a Tanács statisztikai munkacsoportját.

Az elnökség alatt Magyarország arra törekszik, hogy a jogalkotási dossziékon keresztül a statisztikák európai szintű előre mozdításával, valamint az előző elnökségek alatt elért kiváló eredmények által érjen el előrelépést.

Elkötelezettek vagyunk a Trió program célkitűzései és a magyar elnökség prioritásai mellett, olyan fontos területekkel fogunk foglalkozni, mint az Európai Statisztikai Rendszer (European Statistical System, ESS) jövőbeli irányai, az új adatforrásokhoz való hozzáférés és a technológiai fejlődés a statisztikában.

A fent említett kérdéskörök kapcsán a magyar elnökség konferenciát szervez „Az ESS 2030-as jövőkép felé” címmel.

Célunk, hogy olyan átfogó rendezvényt szervezzünk, amely széles körű megbeszélésekkel és tudásmegosztással gazdagítják résztvevőinket.

Honlapunk az elnökség ideje alatt folyamatos tájékoztatást nyújt az európai statisztikák terén elért fejleményekről és előrelépésekről.

Amennyiben bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal a eu2024@ksh.hu e-mail címen.

Üdvözlettel:
Dr. Kincses Áron
a Központi Statisztikai Hivatal elnöke

Hírek

A Statbel, a belga statisztikai hivatal hivatalosan átadta Magyarországnak a Tanács statisztikai munkacsoportjának elnökségét

Tovább olvasom

Elnökségi Program

Az elnökségi trió programja

A Spanyolország, Belgium és Magyarország által vezetett elnökségi trió 2023. július 1-jétől 2024. december 31-ig tart.

Spanyolország 2023. második felében, Belgium 2024. első felében, majd Magyarország 2024. második felében tölti be az elnökségei tisztséget.

Az Elnökségi trió együttműködik az Európai Statisztikai Rendszer tagjaival és valamennyi partnerünkkel.

Az elnökségi program kiemelt céljai közé tartozik a válságokra adott statisztikai válaszlépések és a statisztikai tudatosság növelésének szükségessége, az ESS korszerűsítése és az ebből eredő kihívások kezelése, valamint a trió országai a hivatalos statisztikák értékének megerősítése és az európai adatrendeletek támogatása.

Az elnökségi trió célul tűzte ki, hogy megfelelően reagáljon a felhasználók széles körű igényeire, például a statisztikai műveltségre, kihasználja az új adatforrások és technológiák nyújtotta lehetőségeket, és biztosítsa a magas színvonalú statisztikák biztonságos előállítását.

A magyar elnökség prioritásai

A magyar elnökség középpontjában az ESS új jövőképe és a modernizáció irányába tett előrelépések állnak. A magyar elnökség célja a tagállamok és más érdekelt felek közötti együttműködés, valamint kiemelten kezelni a magántulajdonban lévő adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó új jogszabályi rendelkezések végrehajtásának kérdéskörét.

A magyar elnökség törekszik a digitális korszak technológiai fejlődésére és annak a hivatalos statisztikák előállításának hatékonyságára Európa-szerte gyakorolt hatására, valamint az európai adatstratégia végrehajtására.

A magyar elnökség foglalkozik továbbá a lehetséges válsághelyzetekre adott válaszstratégiával és annak a statisztikákra gyakorolt hatásával.

Az új lehetőségek azonosítása és kihasználása segíteni fogja a potenciális kihívások megkerülését, valamint megbízható és magas színvonalú hivatalos statisztikák létrehozását fogja eredményezni a tagállamok között, kielégítve az adatigényeket.

A fent említett pontok alapján a magyar elnökség 2024. szeptember 12–13. között konferenciát szervez „Az ESS 2030-as jövőkép felé” címmel.

Naptár

Jogalkotási dossziék

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az európai népesség- és lakásstatisztikákról, a 862/2007/EK rendelet módosításáról, valamint a 763/2008/EK és az 1260/2013/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a vállalkozásokkal kapcsolatos európai uniós munkaerőpiaci statisztikákról, valamint az 530/1999/EK tanácsi rendelet, a 450/2003/EK és a 453/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről

Az elnökségi stáb

Az elnökségi stáb tagjai

A korábbi elnökségek honlapjai

Egyéb hasznos linkek